Poradna Albi Hospodský kvíz

Autor: Ladislav Chalupa | Vloženo: 26.12.2019 000 11:23 | Témata: Poradna Albi Hospodský kvíz

Ladislav Chalupa

Ladislav Chalupa

Jak se to hraje?

Můžete mi, prosím, někdo poradit jak se tato hra hraje ve dvou, ve třech, ...? Přiložená pravidla jsou naprosto nesrozumitelná. Nikde se neuvádí, které otázky jsou pro jaký stupeň obtížnosti. Domýšlím se, že karty 1 až 50 jsou pro stupeň nejlehčí, 51 až 100 stupeň střední a 101 až 150 nejtěžší. Ale k čemu je figurka sovy, když každý má svoji figurku-lahev? Kdo postupuje se sovou? Kolik žetonů se vykládá pro dva nebo tři hráče? Kdo má právo měnit pořadí žetonů? Kdo má bonus, když je se u nějaké otázky Sova? Pro nás jsou zkrátka největším kvízem už samotná pravidla. Možná je to tím, že už nejsme nejmladší. Nebo že málo pijeme pivo? Pomozte, prosím .. Díky.

  • Jana Květoňová

    Jana Květoňová

    13. ledna 2020

    Pravidla jsou shodná pro počet hráčů 2, 3, 4, 5 a 6.
    Otázky nejsou odstupňované podle náročnosti. Balíček s kartami je nutné jen řádně promíchat.
    Hlavní myšlenka spočí v tom, že se všemi svými spoluhráči hrajete proti hře (proti fiktivním protihráčům), je to hra kooperativní.
    Vy a vaši spoluhráči představujete tým, který soupeří proti fiktivním protihráčům.
    Pokud vyberete nejsnazší úroveň hry (tzv. Nealko pivo), budete vy hrát s figurkou sovy proti těmto 4 fiktivním protihráčům (figurkám):


    Všechny figurky postavíte na start.Tedy sovu a tyto 4 láhve s pivem.
    Dále si připravíte balíček nealko žetonů:


    Vezmete z vrchu balíčku 5 žetonů a umístíte je na herní plán na místa očíslovaná 1–5 (místa jsou očíslovaná podle pořadí otázek na kartě s otázkami):


    Nyní budete vy a vaši spoluhráči odpovídat na 5 otázek z 1. karty (v časovém limitu).
    Po zodpovězení otázek se vyhodnotí vaše odpovědi a vy posunete všechny figurky na herním plánu (tedy i vaši sovu a ostatní láhve) tak, jak je uvedeno v pravidlech a jak vám ukazují žetony.
    Nejprve se hodnotí bez žetonů a to takto:

    Dále se podíváte na žetony a posunujete figurky podle nich takto:

    Příklad: políčko číslo 1: zde leží žeton žluté láhve. Pokud váš soví tým odpověděl na otázku správně, posouvá se figurka žluté láhve o 4 políčka vpřed.
    Pokud byste odpověděli špatně, posouvá se žlutá láhev o 5 políček vpřed. Obdobně vyhodnotíte všechny odpovědi a k nim příslušné žetony.
    Pokud by na některém z 5 míst byla na žetonu sova a vy jste na tuto otázku odpověděli správně, posunujete se o příslušný počet míst vpřed (žlutá číslice).


    Hra se hraje na 5 kol. Tedy výše popsaný postup zopakujete 5x. Celkem budete odpovídat na 25 otázek, spotřebujete 25 žetonů.
    Pokud se vaše sova po 5 kolech dostane do cíle jako první, vyhráváte.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.